Veřejný ochránce práv - jeho úloha, postavení a perspektiva - Richterová, Anna (2020)
Práce se zabývá aktuálním vývojem působnosti veřejného ochránce práv se zaměřením na to, jak se nové působnosti, jež mu jsou svěřovány, liší od jeho původního poslání a jaký mohou mít dopad na některé dosud nezpochybňované teze vztahující se k ochránci. Dospívá tak k závěru, že ochránce v některých případech vykonává určitou míru veřejné moci a může ukládat sankce v pravém slova smyslu a že je možné nalézt pravidla, která limitují jeho volnou úvahu. Dále v ní navazují úvahy, do jaké míry je možné jeho činnost přezkoumat, a to především soudně. Nabízí i jiný pohled na povahu ochránce jako monokratického orgánu a analyzuje, zda by měl být zakotven v Ústavě České republiky a jaký je jeho vliv na soudnictví.