Nový silniční obchvat pro nákladní dopravu v Hranicích? - Šerý, Patrik (2020)
Diplomová práce se zabývá potencionální výstavbou silničního obchvatu pro nákladní dopravu v Hranicích, který by měl propojovat průmyslové podniky s dálnicí. Díky obchvatu by došlo ke snížení intenzity nákladní dopravy v blízkosti rezidenčních oblastí města. Rešeršní část se zabývá především negativními, ale také pozitivními dopady dopravy na město. Pozornost je věnována i problematice obchvatu, jakožto nástroji regulace dopravy v městském prostoru. Cílem práce je analýza přínosů a nákladů výstavby silničního obchvatu, která se bude částečně odvíjet od postojů místního obyvatelstva a informací od klíčových aktérů chystaného projektu. Další část empirického výzkumu se zabývá analýzou dopravní situace, která je zaměřena na nákladní dopravu. V rámci města jsou identifikovány problematické úseky, kde je sčítána intenzita nákladních vozidel. Výsledkem analýzy je počet nákladních vozidel, jež generují místní průmyslové podniky.