Uhlíkový cyklus, emise CO₂ a klimatická změna - Kupčíková, Natálie (2020)
Diplomová práce se zabývá uhlíkovým cyklem a klimatickou změnou se zaměřením na oxid uhličitý (CO₂). Cílem práce je přehledně zpracovat dosavadní zjištěné informace týkající se oxidu uhličitého od samotného vývoje klimatu a jeho přirozeného kolísání až po zásahy člověka, antropogenně podmíněnou klimatickou změnu, emise CO₂ a mitigační opatření. Práce je z větší části teoreticky zaměřená. Ke klimatickým změnám docházelo již v minulosti, proběhlo několik klimatických událostí např. Teplotní maximum paleocénu a eocénu, střídání dob ledových a meziledových, v minulém tisíciletí Středověké klimatické optimum, nebo Malá doba ledová. Aktuální klimatická změna je předmětem diskuze, jelikož existují zastánci, i odpůrci toho, zda se jedná o antropogenně podmíněný jev. V souvislosti s klimatickou změnou dochází také k narušení uhlíkového cyklu, z důvodu vysokých emisí CO₂, nebo v důsledku odlesňování, se uvolňuje více uhlíku do atmosféry. V praktické části práce jsou vyhodnoceny emise CO₂, kdy ho