Podmínky transportu dnových splavenin na malých vodních tocích: případové studie z vybraných povodí - Horáček, Petr (2020)
Tato diplomová práce studuje podmínky transportu sedimentů ve čtyřech vybraných povodích. Těmito povodími jsou: povodí Hodonínky, povodí Červeného potoka, povodí Moravice a povodí Hučivé Desné. V průběhu terénního průzkumu byly na všech tocích mapovány bariéry transportu splavenin a zdrojnice splavenin. Průzkum byl proveden také na vybraných přítocích. Pozornost je věnována hlavně diskonektivitám ve formě bariér. Hlavní část práce se věnuje prostorovému rozmístění a četnosti jednotlivých prvků. Byly mapovány přirozené i antropogenní bariéry. Na vybraných lokalitách byla zjišťována zrnitost sedimentu. Vodní toky byly klasifikovány podle vlastní geomorfologické typologie. Zkoumaná povodí jsou mezi sebou porovnávána. Jako volné přílohy byly vytvořeny mapy ve větším formátu pro bariéry transportu sedimentů a zdrojnice.