Hodnocení vlivu výraznosti rozhodovacích bodů na navigaci - Švedová, Hana (2020)
Navigace je běžnou součástí každodenního života, při níž jsou využívány prostorové znalosti ve formě mentálních prostorových reprezentací. Základními prvky těchto reprezentací jsou často orientační body, jejichž atraktivita je důležitým faktorem při jejich rozpoznání a využití jako pomocného navigačního nástroje. Orientační body hrají zásadní roli na místech, kde dochází k volbě dalšího směřování. Technologický rozvoj umožnil využití digitálních prostorových vizualizací také v kartografii, s rostoucí oblibou zapojení v navigačních studiích. Diplomová práce se zabývá metodami hodnocení vizuální významnosti orientačních bodů a míst rozhodování ve vnitřním prostředí budov a jejich vlivu na navigaci s důrazem na problematiku evakuace. Pro tyto účely bylo jako série navigačních úloh navrženo a provedeno uživatelské testování, v němž měli participanti za úkol projít stanovenou trasu, jejíž podobu se naučili z 2D půdorysného plánku nebo virtuální prohlídky. Ke sběru dat bylo použito několik k