Motivace a učení učitelů v projektech školy - Vojáčková, Lenka (2020)
Disertační práce popisuje aspekty učení a motivace učitelů v kontextu školních projektů. Nahlíží na projekty jako na možné nástroje dalšího rozvoje nejen učitelů, ale prostřednictvím nich také rozvoje samotné školy. Hlavním cílem práce je zjistit a popsat: Co, jak a s kým se učitelé učí při realizaci projektů na středních školách, jaký to má pro ně význam, jakou roli hraje v tomto procesu jejich motivace, a na základě toho pak analyzovat motivy a další faktory, které do procesu učení v projektech vstupují. Teoretická rovina práce představuje učení učitelů v kontextu jejich práce ve škole, akcentuje specifika učitelské profese ve vazbě na učení a motivaci a definuje v základních rysech projektovou práci na školách. Výsledky výzkumu vedeného ve smíšeném designu poukazují na skutečnost, že motivace a učení jsou spojité nádoby; bez motivace těžko dochází k rozvoji, ať už samotného učitele jako aktéra zkoumání, či školy jako pracoviště a místa, kde k učení dochází. Analýza ukázala v rovině