Second sophistic as a unifying Force in the Greco-Roman world - Gachallová, Natália (2020)
Disertace se věnuje tzv. druhé sofistice, kulturně-literárnímu fenoménu, který měl zásadní vliv na řecko-římskou literární produkci 1.-3. století n. l. Na hnutí je nahlíženo ze širší perspektivy jako na řečnicko-literární směřování typické pro rozkvět epideiktické rétoriky, snahy o očištění jazyka po vzoru klasických řeckých a archaických římských autorů a kompetitivní povahu snah o dosažení elitního vzdělání. Důraz je kladen zejména na vzájemné vztahy mezi jednotlivými sofisty a jejich společensko-kulturní vazby, spíše než tradičně na jednotlivé autory a jejich díla, případně řecké vymezování se vůči římské nadvládě, jak tomu bylo zvykem u dřívějších badatelů. Hlavním cílem práce bylo představit způsoby, jakými druhá sofistika sloužila jako sjednocující faktor v elitním intelektuálním diskurzu napříč etnickým, profesním či žánrovým spektrem