Náklady na výzkum a vývoj jako položka odčitatelná od základu daně - Rydval, Tomáš, 1991-; Masarykova univerzita. Katedra finančního práva a národního hospodářství (2019)
Práce se zabývá výzkumem a vývojem ve smyslu odčitatelné položky od základu daně dle zákona o daních z příjmů. Účelem je seznámit čtenáře se společenskou realitou výzkumu a vývoje ve světě a komparací s některými státy. S ohledem na aktuální změnu právní úpravy bude text zaměřen na komplexní právní úpravu výzkumu a vývoje, a to především s fokusem jako položky odčitatelné od základu daně. S ohledem na vývoj jak právní úpravy, tak především judikatury, bude v práci zhodnocen nejen vývoj právní úpravy, ale především recentní praxe daňových orgánů při posuzování této položky jako daňově uznatelné v komparaci se stále se vyvíjející judikaturní praxí.
The thesis deals with research and development in the sense of deductible item from the tax base in the sense of the Income Tax Act. The purpose is to acquaint the reader with the social reality of research and development in the world and to compare it with some states. With regard to the current amendment of the legal regulation, the text will focus on the complex legal regulation of research and development, espe-cially with focus as an item deductible from the tax base. With regard to the development of both legislation and especially judicature, the thesis will evaluate not only the development of legislation, but especially the recent practice of tax authorities in assessing this item as tax deductible in comparison with the constantly evolving judicature cases.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2020
Keywords: daně z příjmů; daňové výdaje; konkurenceschopnost; podpora vědy a výzkumu; income tax; tax expenditures; competitiveness; promotion of science and research; rigorózní práce; doctoral dissertations