Bohatství kultur jako cesta k přeměně školy a společnosti na příkladu kanadského Vancouveru - Trapl, František (2020)
Dizertační práce „Bohatství kultur jako cesta k přeměně školy a společnosti na příkladu kanadského Vancouveru“ pojednává o tématu kulturní diverzity kanadské provincie Britská Kolumbie a jejího vlivu na makro-kosmos společnosti ve Vancouveru a mikro-kosmos školní třídy tamtéž. Cílem práce bylo zachytit prostředí kanadského Vancouveru v kontextu rozmanitosti kultur a aktuálních trendů ve školství. Text je klasicky rozdělen na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je postupně věnována pozornost historickým souvislostem země, kanadskému pojetí multikulturalismu, imigraci a domorodým obyvatelům Kanady, kteréžto měly a mají význačný vliv na aktuální společenský kontext. Zároveň byla pozornost zaměřena na britsko-kolumbijské pojetí edukace, a tedy nové školní kurikulum, jež do značné míry reformuje tamní provinční vzdělávání. V rámci tematického zaměření práce je pojednáno taktéž o multikulturní výchově a vlivu diverzity ve školním prostředí. Empirická část je věnována výzkumnému