Když rozpínají ruce, dotýkají se temnot : Proměny kněžské identity v prostředí českého katolicismu v 19. a 20. století - Husák, Petr, 1987- (2020)
Disertační práce se zabývá problematikou proměn kněžské identity v prostředí českého katolicismu v 19. a 20. století. Přestože autor využívá některé impulsy historiografické tradice zkoumající dějiny každodennosti, sociální, kulturní i jazykové diskurzy či závažná generační specifika, metodologickým pilířem práce je přístup biografický s výraznými komparativními rysy. Téma je totiž zkoumáno na příkladu tří českých kněží pocházejících z brněnské diecéze. První z nich, Emanuel Masák (1883-1964), je představen jako umírněný modernista hledající cesty k reformě církve. Druhý, Antonín Ludvík Stříž (1888-1960), reprezentuje část kléru, která ke skutečnosti modernizace zaujala konzervativní postoj a využívala mnohé z podnětů tzv. ultramontánní zbožnosti, silně ovlivněné mariánským kultem a úctou k papežství. Poslední ze tří kněží, Dominik Pecka (1895-1981), obě uvedené perspektivy doplňuje střízlivě konzervativním smýšlením za současné připravenosti promýšlet možnosti nových pastoračních meto