Strategie protinádorové léčby u nádorů s mutacemi v genech TP53 nebo ATM - Jašková, Zuzana (2020)
Defekty genů TP53 a ATM představují nejnepříznivější prognostické faktory u chronické lymfocytární leukémie (CLL) trvale spojené s horší odpovědí na léčbu a sníženou mírou přežití. Ačkoli nedávno zavedené inhibitory signalizace přes B-buněčný receptor způsobily revoluci v léčbě CLL, dostupné údaje o ibrutinibu stále poukazují na zhoršenou prognózu a rychlejší progresi nemoci u pacientů s mutovaným genem TP53. Vývoj nových terapeutických přístupů má proto pro tyto pacienty zcela zásadní význam. Mezi mutacemi genu TP53 asociovanými s nádorovými onemocněními dominují missense substituce, které obvykle vedou k vysoké hladině mutovaného proteinu p53. Obnovení funkce nádorového supresoru p53 prostřednictvím specifických malých molekul obnovujících wild-type (wt) konformaci p53 proto představuje atraktivní terapeutickou strategii pro pacienty s nádory nesoucími mutace v genu TP53. Další strategií, jak překonat špatnou odpověď na léčbu u těchto pacientů, je např. použití inhibitorů kinázy CHK1.