Tišnovsko a Lomnicko v geografickém gymnaziálním vzdělávání - Zhořová, Anna (2020)
Bakalářská práce je dělena na tři části, první dvě jsou teoretické a třetí je praktická. První část se zabývá postavením a úlohou terénní výuky v geografickém environmentálním vzdělávání pro studenty gymnázií, jednotlivými typy a cíli, přípravou a organizací, souvislostí terénní výuky s kurikulárními dokumenty a klady a zápory této formy výuky. Druhá část konkretizuje modelové území pro terénní výuku, jedná se o oblast Tišnovska a Lomnicka. Jsou zde uvedeny charakteristiky fyzickogeografické a socioekonomické s ohledem na jejich využitelnost v geografickém gymnaziálním vzdělávání. Praktickou část bakalářské práce tvoří tři návrhy terénní výuky, rozdílné obsahem a metodami terénního vyučování. Ke každému návrhu jsou vypracovány metodické pokyny pro učitele, pozornost je věnována zejména jednotlivým fázím terénní výuky a přínosu pro rozvoj geografického gymnaziálního vzdělávání. Pro každou variantu terénní výuky jsou vypracovány pracovní listy.