Monitoring zdravotního stavu lesa z družicových dat se zaměřením na kůrovce - Odehnalová, Michaela (2020)
Zdravotní stav lesa se zaměřením na kůrovce byl studován v oblasti jehličnatých lesů na Vysočině a v Jeseníkách pomocí družicových dat. Výzkum probíhal ze satelitních snímků z družice Sentinel-2A a Landsat 8 pomocí metod řízené klasifikace a výpočtu indexů NDVI a DI, díky kterým byly zjištěny poškozené a zdravé plochy jehličnatých lesů. Sledování pomocí časových řad od roku 2013 po rok 2019 umožnilo vidět značný posun od relativně zdravých lesů po silně zničené. V jesenických jehličnatých lesích bylo kvůli kůrovcové kalamitě v roce 2019 o 24 % méně zdravých lesů než v roce 2013, v jehličnatých lesích Vysočiny to bylo o 28 % méně. Dílčí částí práce bylo také sledování příčinných vlivů kalamity, jejíž největšími zdroji jsou snižující se vlhkost lesů, zvyšující se teploty vzduchu i povrchu a nevhodná druhová skladba lesů v ČR. Vliv vlhkosti byl zkoumán pomocí indexu NDMI a komponenty WETNESS, vliv teploty povrchu byl získán průměrnou měsíční teplotou povrchu z dat družice Terra spektromet