Přispěvatelé humanitárního mapování a OpenStreetMap - Belza, Jaroslav (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem motivace dobrovolných přispěvatelů projektů humanitárního mapování. V rešeršní části kromě teorie motivace zkoumá také problematiku nakládání s jejich osobními údaji a zabývá se i vztahem mezi kvalitou a kvantitou produkovaných VGI dat. V praktické části pak zkoumá motivaci přispěvatelů na vzorku českých a slovenských dobrovolníků angažujících se v humanitárním mapování, potažmo v projektu Missing Maps, a to jednak formou dotazníkového šetření a jednak formou osobních pohovorů s nejaktivnějšími členy této komunity. Cílem bylo vyzkoumat, které motivační faktory jsou pro přispěvatele nejdůležitější a jestli v nich existuje rozdíl v závislosti na úrovni jejich zkušeností. Bylo zjištěno, že nejdůležitějším motivačním faktorem je pro přispěvatele altruistická potřeba pomáhat ostatním lidem, nicméně existují i další silné motivační faktory a výsledná motivace je téměř vždy jejich vzájemnou kombinací. Dále bylo na vzorku dat z konkrétního úkolu v rámci