Kartometrická analýza státního mapového díla pro účely generalizace - Závodný, Adam (2020)
V rámci této práce byla prováděna kartometrická analýza parametrů silniční sítě. Analýza se zaměřuje především na definování zákonitostí zachování či eliminace úseků komunikací, bez definované třídy, v měřítku 1:10 000. Důležitým krokem při definování zákonitostí byla především analýza atributu NÁZEV ve vrstvě komunikací, a také prostorové vztahy komunikací s bloky budov a plochami užívání v mapové kompozici. Nosnými prvky analýzy byly funkce prostorového charakteru, tedy definování obalové zóny nebo funkce „Select by Location“. Na základě těchto funkcí byly definovány hypotézy. Při kompletní analýze dat byla zjištěna významná závislost pouze v jedné z hypotéz, která se týká souboru zachovalých komunikací při generalizaci. Zjištění objevená během analýzy silniční sítě napomáhají při stanovování pravidel pro automatickou generalizaci silniční sítě státního mapového díla.