Efekt chybějících guaninů na tvorbu kvadruplexu DNA - Křikava, Filip (2020)
Guaninové kvadruplexy jsou čtyřřetězcové struktury DNA vyskytující se v oblastech genomu bohatých na guanin a byla prokázána jejich biologická funkce. Různá přirozená poškození narušují tvorbu G-kvadruplexu. V práci je studována závislost vzniku kvadruplexu na pozici chybějících guaninů. Pomocí spektroskopie cirkulárního dichroismu a UV absorpční spektroskopie byl charakterizován vznik kvadruplexových struktur a jejich stabilita, pomocí elektroforetických metod byla zjištěna jejich molekularita. Z výsledků vyplývá, že chybějící guaniny silně narušují strukturu a stabilitu G kvadruplexu, ale ochota tvořit guaninové tetrády v jakémkoli uspořádání nad tím převažuje.