Náhradní mateřství - Hobzová, Hana; Kuře, Josef, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav lékařské etiky (2020)
Náhradní mateřství je jeden z postupů léčby neplodnosti, využívaný v oboru asistované reprodukce, během něhož žena odnosí plod a porodí dítě, které odevzdá neplodnému páru, jenž má v úmyslu dítě vychovat. V České republice náhradní mateřství realizuje několik center asistované reprodukce. Hlavní metodou bylo studium odborné literatury, její přehled a analýza získaných poznatků, čímž byl získaný široký náhled na problematiku náhradního mateřství. Práce shrnula terminologii z oblasti náhradního mateřství z publikací vydaných od roku 1986 v České republice. Dalšími postupy byla kritická analýza psychosociálních aspektů prokreace a etická úvaha o sledované oblasti náhradního mateřství. Komparací byl sledován cíl disertační práce, tedy poskytnutí přehledu a námětů vhodných k řešení dané problematiky.Terminologie náhradního mateřství je součástí širšího společenského a politického diskursu, za nevhodné pojmy je možné považovat pojmy objednavatelský pár, komerční náhradní mateřství.
Surrogate motherhood is one of the medicine methods in the field of assisted reproduction, engaging surrogate mother and infertile couple in the reproductive process (in vitro fertilization). There is no special legislative frame for surrogacy in the Czech Republic. The main method was deep literature review, its summary and analysis giving a broad insight into the issue of surrogate motherhood. This work summarizes surrogacy terminology published in the Czech Republic since 1986. Dissertation has also included critical analysis of psychosocial aspects of procreation in relation to the observed issues and ethical reflection in the area of surrogate motherhood. The thesis aimed to provide an overview and suggested solutions towards surrogacy problematics.The scientific knowledge and consequences of surrogacy and the possible consequences for surrogate mothers and children is inadequate; there is a lack of valid research data in the Czech Republic.
Vedoucí práce: Josef Kuře
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2020
Keywords: asistovaná reprodukce -- etika; infertilita; náhradní mateřství -- psychologické aspekty; náhradní mateřství -- sociální aspekty; náhradní matky -- zákonodárství a právo; surrogate motherhood -- psychological aspects; surrogate motherhood -- social aspects; Infertility; Reproductive Techniques, Assisted; Surrogate Mothers; disertace; dissertations