Náhradní mateřství - Hobzová, Hana (2020)
Náhradní mateřství je jeden z postupů léčby neplodnosti, využívaný v oboru asistované reprodukce, během něhož žena odnosí plod a porodí dítě, které odevzdá neplodnému páru, jenž má v úmyslu dítě vychovat. V České republice náhradní mateřství realizuje několik center asistované reprodukce. Hlavní metodou bylo studium odborné literatury, její přehled a analýza získaných poznatků, čímž byl získaný široký náhled na problematiku náhradního mateřství. Práce shrnula terminologii z oblasti náhradního mateřství z publikací vydaných od roku 1986 v České republice. Dalšími postupy byla kritická analýza psychosociálních aspektů prokreace a etická úvaha o sledované oblasti náhradního mateřství. Komparací byl sledován cíl disertační práce, tedy poskytnutí přehledu a námětů vhodných k řešení dané problematiky.Terminologie náhradního mateřství je součástí širšího společenského a politického diskursu, za nevhodné pojmy je možné považovat pojmy objednavatelský pár, komerční náhradní mateřství.