Výzkum Slunce s observatoří ALMA - seznámení se s problematikou a řešení vybraných dílčích otázek - Chobola, Martin (2020)
Mikrovlnná interferometrická observatoř ALMA v Chile, postavená a provozovaná v široké mezinárodní spolupráci ESO, NRAO a NAOJ, je jedinečným zařízením pro astronomický výzkum. Přestože se ALMA věnuje především objektům vzdáleného vesmíru, mezi její vědecké cíle také patří i objekty sluneční soustavy, včetně Slunce. Vzhledem k tomu, že velká většina cílů není solární, observatoř přirozeně používá systém rovníkových souřadnic Ra/Dec (ICRS nebo J2000). Zatímco standard ve sluneční fyzice, užívaný družicovými i pozemními slunečními dalekohledy, je systém tzv. helio-projektivních kartézských (HPC) souřadnic spojených se středem slunečního disku. Praktické získání vědecky využitelných slunečních radiových map z observatoře ALMA, včetně možnosti jejich přímého navázání na obrazová data z jiných observatoří (pozemních i družicových), je tedy poměrně komplikovaný proces (kalibrace a výběr dat, imaging, transformace souřadnic). Práce se soustředí na studium celého tohoto postupu a vyústí ve vla