Brněnské dělnické kolonie - Karmazínová, Lucie (2020)
Bakalářská práce zkoumá dělnické nouzové kolonie ve městě Brně, které vznikaly nelegálně bez povolení v 1. polovině 20. století v době bytové krize a vysoké nezaměstnanosti. Práce popisuje zaniklé i dochované dělnické kolonie a aktuální podobu lokalit. Cílem práce je charakterizovat současné obyvatele a jejich postoje k životu v brněnských dělnických koloniích Divišova čtvrť, Písečník a Zarybec. Práce vychází z předpokladu, že se obyvatelstvo ve studovaných lokalitách obměnilo a dělníci zde již nežijí v takovém počtu, jak tomu bylo v minulém století. Provedené dotazníkové šetření ukázalo, že v koloniích je v současnosti zřejmá gentrifikace. Dále byla dotazníkovým šetřením zjištěna pozitiva a negativa života ve studovaných lokalitách. Jako positivum respondenti uváděli především klidné prostředí a blízkost přírody i města. Negativem kolonií viděli chybějící občanskou vybavenost a nedostatečnou pozornost ze strany úřadů.