Role hromadné dopravy v rozvoji města - Kaminský, Jakub (2020)
Vliv hromadné dopravy na rozvoj města byl sledován v prostoru města Brna od počátků městské dopravy v roce 1869 až do současnosti. Zvláštní pozornost byla věnována období socialismu jako jedné z důležitých etap v prostorové expanzi města a rozvoji obsluhy jeho území městskou dopravou. Vztah dopravy a města byl sledován na základě studia odborné literatury o městě a jeho vývoji v čase a v prostoru. Studována byla také literatura zabývající se vývojem dopravy. V jednotlivých obdobích byl vývoj dopravy a města ovlivňován různými faktory - industrializace, nacionalismus, politika socialismu, deindustrializace, suburbanizace atd. Největší rozvoj městské dopravy byl zaznamenán v období od poloviny 60. let do poloviny 90. let 20. století. Nové technologie, umožňující například rychlejší přepravní rychlost, podmínily rozvoj městské zástavby do širšího zázemí města. Díky tomu mohla být zavedena poměrně rychlá tramvajová doprava do vzdálených sídlišť od centra města (Líšeň, Bystrc). Specifické p