Možnosti posouzení kvality dat OpenStreetMap bez srovnání s jinou datovou sadou - Grunová, Jana (2020)
OpenStreetMap je projekt, do kterého přispívá mnoho uživatelů, ale jejich data nemusí být vždy dostatečně kvalitní. Hodnocení kvality dat OpenStreetMap je v současnosti velmi diskutovaným tématem. Bakalářská práce se zabývá analýzou dat bez srovnání s jinou datovou sadou, a to na základě historie dat pro vybrané typy bodů a vybrané čtverce gridu na území města Brna. Zkoumanými typy bodů jsou POI-nakupování, POI-stravování, POI-veřejné body, Traffic Related a Transport Infrastructure. Na základě článků Barron, Neis a Zipf (2014), Řehák (2019) a Touya a kol. (2017) jsou stanoveny výzkumné otázky, na které odpovídají jednotlivé analýzy. Analyzován je celkový počet bodů ve srovnání s prací Řehák (2019), dále počet atributů bodů, změna názvu, otevírací doby, polohy a typu bodu a přispěvatelé. Výsledkem analýzy je zjištění, že 2/3 bodů se nemění. Nejčastější změnou je změna polohy následovaná změnou názvu. Nejméně se mění typ bodu. Ve zkoumaných čtvercích je možné identifikovat tři hlavní př