Způsoby pohybu ve virtuální realitě a jejich vliv na chování uživatele - Pavlačková, Nikola (2020)
V posledních letech zaznamenala virtuální realita výrazný pokrok při interakci s počítačem a vizualizací informací obecně. Bakalářská práce se zabývá rešerší způsobů pohybu ve virtuální realitě od nejjednodušších (myš, klávesnice) až po v současnosti nejpokročilejší, mezi něž řadíme různé náhlavní soupravy s controllery a snímací zařízení. Dále práce zkoumá vliv jednotlivých prostředků interakce s virtuální realitou na chování uživatelů při pohybu (pohybová a virtuální nemoc) a poukazuje na současný stav problematiky pohybu ve virtuální realitě, čímž je především volný pohyb v prostoru. Součástí práce je návrh uživatelské studie, jejímž cílem je zjištění rozdílů mezi prostorovou aktualizací při využití dvou různých typů informací. Jedná se o informace založené na těle (s využitím vizuální stránky) a informace založené pouze na vizuální stránce. Participanti v návrhu empirického testu dokončují trojúhelník, který je lokalizován ve virtuálním prostředí. K porovnání těchto informací slouž