Právo a nové formy poloumělého života - Solarczyk Krausová, Alžběta, 1983- (2020)
Disertační práce se věnuje problematice poloumělých forem života, které v různé míře propojují biologii a moderní technologie. Konkrétně se zaměřuje na téma hybridních robotů s biologickým mozkem (hybrotů). Cílem disertační práce je koncepčně uchopit tuto problematiku z pohledu práva a právní vědy. Za tímto účelem nejdříve navrhuje taxonomii poloumělých forem života a na jejím základě přesně definuje předmět zkoumání. Následně se práce věnuje otázce, zda lze hybroty podřadit pod některý ze stávajících právních režimů. Posléze práce identifikuje etické a právní problémy, které vyvstávají v souvislosti s touto technologií. Práce pak dochází k závěru, že v budoucnu bude pro tuto technologii vhodné přijmout zvláštní právní regulaci.