Výslovnost ve výuce německého jazyka na ZŠ - Čeřovská, Martina (2020)
Předmětem práce jsou výslovnostní chyby českých žáků učících se němčině jako druhému cizímu jazyku na základní škole. Cílem výzkumu bylo empiricky ověřit, v jaké míře mají žáci obtíže s výslovnostními jevy v němčině, ve kterých čeští rodilí mluvčí obvykle chybují. Dále bylo zjišťováno, jakým způsobem se v těchto chybách projevuje transfer z dříve osvojených jazyků žáka, tj. mateřského jazyka (češtiny) a prvního cizího jazyka (angličtiny). V rámci teoretických východisek popisujeme různá pojetí výslovnosti z hlediska cílů výuky cizích jazyků a zjišťujeme, jakým způsobem je požadavek na výslovnost prezentován v současných pedagogických dokumentech. Pozornost věnujeme různým definicím jazykových chyb a jejich příčinám. Vzhledem k tomu, že k identifikaci chyb přistupujeme na základě kritéria spisovnosti, pojednáváme o vývoji výslovnostní normy němčiny a její kodifikaci. Uvádíme rovněž vybrané tuzemské a zahraniční výzkumy, které různou měrou ovlivnily koncepci našeho výzkumu, a charakteriz