Fekální bakterioterapie v léčbě rekurentní klostridiové kolitidy - Stebel, Roman (2020)
Transplantace střevní mikrobioty představuje unikátní terapeutickou modalitu, jež má za cíl obnovit přirozenou diverzitu intestinální mikrobioty a tím zabránit rekurencím jedné z nejvýznamnějších nozokomiálních infekcí současné doby - klostridiové kolitidy. Cílem prospektivní observační monocentrické studie bylo posoudit účinnost a bezpečnost fekální bakterioterapie v léčbě klostridiové kolitidy na pracovišti, které v rámci České republiky provedlo tento výkon jako první již v roce 2010 a jež je stále republikovým leaderem v počtu realizovaných fekálních transplantací. Pacienti s klostridiovou kolitidou byli primárně léčeni cílenou antibiotickou (ATB) terapií, transplantace střevní mikrobioty jim byla aplikována v rámci sekundární profylaxe po ukončení ATB terapie. Pokud do osmi týdnů po výkonu nedošlo u pacienta k návratu onemocnění, byla léčba hodnocena jako úspěšná. Kromě celkového počtu vyléčených pacientů nás zajímalo, zda některý z faktorů, které charakterizují léčené pacienty, má statisticky významný vliv na hodnocení úspěšnosti léčby.