Clostridium difficile u dětí do 3 let věku: infekce a kolonizace - Musil, Václav (2020)
Clostridium difficile (C. difficile) je anaerobní střevní bakterie spojená s významnou morbiditou a mortalitou u dospělých. Navzdory narůstajícímu trendu klostridiových kolitid (CDI), v důsledku předpokládané nezralosti střevní sliznice zůstávají děti v kojeneckém a batolecím věku k nemoci poměrně rezistentní. Disertační práce představuje výsledky prospektivní randomizované nezaslepené studie u dětí do tří let věku přijatých s anamnézou průjmu a bez průjmovitých stolic. Zahrnuje 222 dětských pacientů. Srovnává významnost záchytu toxigenního kmene C. difficile ze stolice mezi jednotlivými skupinami, hodnotí prevalenci a závažnost CDI v symptomatické skupině s přihlédnutím k přítomnosti rizikových faktorů. Analyzuje klinické, laboratorní a mikrobiologické charakteristiky zahrnutých pacientů.