Mechanismy umožňující odklon od neutrální kolizní metody - Šimanská, Denisa (2019)
Hlavním cílem této rigorózní práce je analýza vybraných mechanismů, které umožňují odchýlení od postupu dle neutrální kolizní metody, při určování rozhodného práva v mezinárodním právu soukromém. První část práce se věnuje rozboru tradiční kolizní metody, jako elementární metody mezinárodního práva soukromého, především z hlediska jejího vývoje a funkce. Následující části se zabývají jednotlivými mechanismy, které určitým způsobem modifikují postup dle klasické kolizní metody a výsledkem je odchylné řešení. Pro tuto práci byly zvoleny takové mechanismy umožňující odklon se od neutrální kolizní metody, které kladou důraz na materiální aspekt řešení a berou ohled na hmotněprávní následky. Každý ze zvolených mechanismů je analyzován v obecné rovině a následně také z hlediska přístupu národního mezinárodního práva soukromého a také z hlediska právního řádu EU, spolu s předmětnými ustanoveními legislativní úpravy. Závěrečná část práce poskytuje zhodnocení využití těchto odchylných mechanismů ve srovnání s využitím metody kolizní a shrnutí vývoje těchto institutů ve světle moderního mezinárodního práva soukromého. A samozřejmě jsou zde uvedeny také závěry z této práce vyplývající.