Dětství a dospívání poddaných na Moravě ve druhé polovině 18. století na příkladu slavkovského panství - Slováková, Věra (2020)
Cílem této práce je studovat dětství a dospívání poddaných na Moravě ve druhé polovině 18. století na příkladu panství Slavkov u Brna. Hlavní výzkumnou otázkou je, jak pohlaví, sociální postavení, osiření a místo původu ovlivňovalo čelední a vojenskou službu, vzdělávání a migraci mladých lidí. Dále je zkoumáno, jakým způsobem změnily osvícenské reformy život dětí a dospívajících