Změny v časné produkci cytokinů u Schwannových buněk po indukci zánětu v podmínkách in vitro - Hortová Kohoutková, Marcela (2020)
Úvod. Zánětlivá odpověď Schwannových buněk, která se vyvíjí po traumatickém poškození nebo v průběhu různých onemocnění periferních nervů, je doprovázena aktivací Schwannových buněk. Zánětlivá aktivace Schwannových buněk je indukována prostřednictvím Toll-like receptorů, může být spuštěna exogenními patologickými molekulami nebo endogenními ligandy produkovanými během Wallerovy degenerace. Mediátory, které vznikají během této aktivace, se účastní koordinace buněčných reakcí, urychlují komunikaci mezi buňkami a podílejí se na degeneraci a následné regeneraci poškozeného nervu. Metody. Změny v produkci sledovaných proteinů - NFκB, STAT3, IL-lβ a IL-6 byly měřeny pomocí imunocytochemie, western blotting, ELISA. Charakterizace buněk RT4 byla provedena průtokovou cytometrií. Výsledky. Disertační práce se zaměřila na časné zánětlivé reakce RT4 buněk, konkrétně na změny produkce proteinů TLR4, NFκB, IL-lβ, pSTAT3 a IL-6 po stimulaci LPS v podmínkách in vitro.