Transportní nano-nosiče pro biologicky aktivní látky - Kudličková Pešková, Marie (2020)
Systémové dodávání léčiv, specificky protirakovinných sloučenin, je zásadním problémem při léčbě nádorů a je asociováno s mnoha nežádoucími vedlejšími účinky souvisejícími s celkovou toxicitou těchto sloučenin. V posledních letech dochází k vývoji mnoha experimentálních přístupů, zahrnující transgenní doručování umožňujících expresi sebevražedných genů, modulačních RNA atd. Avšak současnou tendencí je vyhnout se transgenním technologiím v důsledku selhání klinických studií genové terapie v 80. letech. Bohužel, cílené doručení modulačních proteinů, malých interferujících RNA (siRNA), mikroRNA (miRNA) se vymykají systémovému podání. Tyto problémy podpořily vývoj cílených přístupů, které vedly k experimentálním návrhům různých transportních nosičů, které mohou být selektivně směřovány k nádorové tkáni. Naším cílem bylo vyhodnotit několik způsobů doručovacích nosičů pro nízkomolekulární a makromolekulární látky. V rámci toho cíle jsme zkoumali použitelnost různých virům podobných částic (VLP) založených na viru lidské imunodeficience (HIV) a viru Ebola (EBOV) pro intracelulární dodání proteinů.