Terénní a projektová výuka v modelovém území - Masaříková, Lucie (2020)
Diplomová práce se zabývá využitím terénní a projektové výuky v geografickém vzdělávání. Práce má tři stěžejní části. První, didaktická, se zabývá charakteristikou uvedených výukových metod a jejich významem v geografickém vzdělávání. Druhá část obsahuje geografickou charakteristiku vybraného modelového území spolu s rozborem učebnic zeměpisu/geografie jak pro střední, tak pro základní školy, zaměřeným na toto území. Poslední část je věnována návrhům aktivit využívající tyto metody. K terénní výuce byly vypracovány pracovní listy spolu s jejich řešením a hodnocením, k projektové výuce byly připraveny podpůrné materiály. Obě aktivity byly otestovány v praxi na gymnáziu nacházejícího se v modelovém území.