Myší modely myeloidních leukemií - Kosařová, Zdeňka (2020)
Akutní myeloidní leukémie (AML) představuje závažné maligní onemocnění krvetvorby s velmi špatnou prognózou. Jedná se o klinicky i molekulárně značně heterogenní onemocnění, které vzniká postupným hromaděním vícečetných genetických aberací. Sekvenování nové generace (NGS) umožnilo v posledních letech detailně analyzovat mutace u pacientů s AML a popsat klonální složení a vývoj tohoto onemocnění. Velký přínos v této oblasti ale představují i imunodeficientní myší modely využívané pro xenotransplantace primárních buněk pacientů, což umožňuje sledovat klonální změny v uměle vytvořených podmínkách. Cílem předkládané disertační práce bylo určit kritické parametry pro uchycení leukemických buněk v imunodeficientním myším modelu a pomocí mutační analýzy sledovat klonální složení a patogenezi AML pomocí xenotransplantačních studií. Primární vzorky pacientů AML byli xenotransplantovány do myších recipientů a výsledný engraftment byl studován pomocí průtokové cytometrie a analýzy 18 genů asociovaných s AML za použití NGS.