Proměny vybavení brněnské měšťanské kuchyně vrcholného a pozdního středověku. - Sedláčková, Lenka, 1982- (2020)
Předkládaná disertační práce se zabývá vývojem kuchyňské a stolní keramiky 13. až počátku 16. století v Brně. Na základě detailní analýzy 18 keramických souborů zXjímek a publikované literatury práce představuje základní tvarové spektrum užívané keramiky sledovaného období a její typologické, technologické i chronologické zařazení do rámce vývoje místní produkce. Diskutována jsou i témata spojená sXdoklady výroby keramiky, funkcí a užitím keramických nádob ve společnosti, stejně jako jejich vztah kXnekeramickému nádobí