Novoveká stolová a kuchynská keramika zo severozápadného Slovenska na príklade nálezov z hradu Lietava - Španihel, Samuel, 1987- (2019)
Táto dizertačná práca sa venuje vývoju novovekej kuchynskej a stolovej keramiky zo severozápadného Slovenska, pričom, ako príkladový súbor bol zvolený keramický nálezový celok z hradu Lietava, ktorý patrí k najväčším hradom sledovanej oblasti. Behom prvého kroku analýzy keramiky bol vytvorený deskriptívny systém, ktorý je prvým svojho typu na Slovensku, pretože sa venuje iba novovekej keramike a jej špecifikáciám. Následne prebehla kritika jednotlivých nálezových kontextov a vo vybraných celkoch bola vykonaná základná kvantifikácia vybraných javov. Ďalej boli vybrané vzorky keramiky a glazúr z hradov Lietava a Budatín a mesta Žilina podrobené archeometrickým analýzam. Lietavský súbor, ako celok bol podrobený priestorovej analýze. Súbory, ktoré prešli kritikou prameňov boli skúmané pomocou analýzy hlavných komponentov a zhlukovou analýzou. Pre tieto rozbory boli pripravené tri matice, pričom každá sledovala iný jav vo vývoji novovekej keramiky - výzdobu, tvary častí nádob a glazúry a