Kožedělná výroba v českých zemích ve středověku - Hoch, Aleš, 1985- (2020)
Předkládaná disertační práce si klade za cíl představit nejen odborné veřejnosti středověkou kožedělnou výrobu doloženou na území České republiky. Práce je rozdělena na několik samostatných částí, které zahrnují uvedení do problematiky, pojednání o středověkých řemeslech či nastínění metodiky a způsobu práce s archeologickými nálezy. Její jádro výběrovým způsobem představuje usňové artefakty pocházející ze 40 českých, moravských a slezských lokalit datovaných do rozmezí 13. až 15. století. Tvoří jej analytická část textu, členěná na skupiny artefaktů dle jejich původní funkce a detailně rozebírající jednotlivé předměty z hlediska morfologie, typologie, výrobních technik či komparace se zahraničními nálezy i dobové módy. Na analytickou část textu poté navazuje souhrnný obrazový katalog