Analisi degli errori sintattici in testi scritti di apprendenti cechi e slovacchi - De Tommaso, Valeria, 1976- (2020)
Předkládaná disertační práce se zaměřuje na analýzu syntaktických chyb obsažených v textech českých a slovenských /univerzitních studentů/ italštiny, od začátečníků (úroveň A1 SERR) až po velmi pokročilé (C1). Cílem práce je identifikovat odchylky v lingvistických jevech oslabující síť vzájemných vztahů v textu. Z toho důvodu byla zvolena textová perspektiva, která ozřejmuje vztahy mezi syntaxí, kohezí a informačními strukturami a referencemi. Pro účely výzkumu byl vytvořen korpus textů, a chyby, které v nich byly obsaženy, byly zařazeny do databáze a následné přezkoumány v programu statistické analýzy IBM SPSS Statistics 25. Ve třech analyzovaných úrovních mezijazyka ovlivnily syntaktické chyby zejména kohezi, týkají se tedy shody, vztahů mezi větnými členy vyjádřenými prostřednictvím předložek a spojek, časové souslednosti. Odchylky reflektující složitost italského jazykového systému odpovídají výsledkům badání v oblasti postupného osvojování italštiny jako cizího jazyka, vykazují vš