Rodiče a škola: Vztah ruských rodičů k české škole - Kryuchkova, Ksenia (2020)
V centru pozornosti této práce stojí zapojení ruských rodin do vzdělávání vlastních dětí v české škole. Fishelová a Ramirezová (2005) definují pojem zapojení jako účast rodičů ve vzdělávacích procesech, činnostech a aktivitách, jež přispívají k výchově dětí, jsou prováděny za účelem kognitivního a osobnostního rozvoje dětí, podporují jejich akademickou úspěšnost a jejich sociální pohodu. Zapojení ruských rodin do vzdělávání bude zkoumáno v souvislosti s akulturací, kterou ruské rodiny na území České republiky proházejí. Dle Floresové et al. (2006) je teorie akulturace dobrým teoretickým rámcem pro vysvětlení toho, jak se jedinec adaptuje a mění svoje názory, postoje a chování v multikulturní společnosti. V tomto textu budeme o akulturačním procesu uvažovat ve vztahu ke škole a vzdělávání. Metodologický postup je inspirován postupy situační analýzy Adele Clarkeové (2003), jako metoda sběru dat byl použit polostrukturovaný rozhovor. Hlavním výsledkem práce je znázornění celé situace zapo