Hlas žáků: Příběh sexty A - Procházková, Ingrid (2019)
Dizertační práce se zabývá problematikou hlasu žáků střední školy v kontextu tradic a idejí střední školy. Hlas žáků je obvykle velmi široce definován a týká se řady oblastí života žáků ve škole, v této dizertační práci byl hlas žáků zúžen pouze na oblast výuky, protože právě ta je klíčovým procesem, který se zde odehrává. Cílem této práce je prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření popsat proces (cíl, strategii a efekty) hlasu žáků střední školy, který se týká výuky, a který se odehrává na pozadí střetu tradic školy a demokratických idejí školy. Prvním krokem, který žáci musí učinit, pokud má dojít k vyvolání hlasu žáků, je žákovské hodnocení výuky. Ukazuje se, že v žákovském hodnocení výuky hraje klíčovou roli hodnocení učitele. Výsledky tohoto výzkumu dále ukazují, že hlas žáků je kritického charakteru, žáci se vyjadřují především k těm prvkům výuky, které považují za problematické. Jejich cílem je proměnit výuku k vlastní spokojenosti. Dle vnímané závažnosti problému žáci