Jak generovat náboženství: od modelování k zjednávání systémových vzorů náboženského myšlení a chování - Hampejs, Tomáš, 1979- (2020)
V současných vědách, které se snaží o metodologicky naturalistické vysvětlení náboženství je pojem náboženství chápan jako syntetická kategorie, jež je jen abstraktním heuristickým vodítkem pro vzory lidského myšlení a chování. Explanační projekt kognitivní vědy o náboženství tyto heuristické vzory napíná do reduktivní konstrukce proximátních a ultimátních příčin, přičemž důraz klade na rozpracování pole ultimátní - evolučně-behaviorální příčinnosti. Zde se skrze empirický výzkumný program hojně adaptující teorie i metody přírodních a sociálních věd snaží vysvětlovat obecné vzory náboženského myšlení a chování, jež jsou dlouhodobě dokumentovány a analyzovány v rámci humanitních věd. Jakkoliv je kognitivní věda o náboženství konstruovaná jako konsilientní a integrativní projekt, je postavena před nezamýšlené důsledky deklarovaného tvoření mostů mezi přírodou a kulturou. Její teoretický i metodologický důraz na evolučně-behaviorální mecha-nismy totiž z hlediska humanitně-vědné expertízy