General movements a neurologický vývoj raného věku - Nogolová, Alice (2019)
V teoretické části disertační práce jsou shrnuty základní poznatky týkající se prenatální kinesiologie a ontogenetického vývoje motoriky jedince. Podrobně je popsána vyšetřovací metoda general movements, která v naší republice není široce rozšířena a známa. Jsou definovány jednotlivé pohybové vzorce, jejich prediktivní význam pro budoucí vývoj dítěte a technika provedení. V poslední kapitole je předložen komplexní souhrn informací o dětské mozkové obrně. V praktické části bylo cílem výzkumu studium vztahu mezi definovanými rizikovými faktory prenatálního, peri- a časně postnatálního období a neurologickým vývojem v batolecím věku. Součástí studie bylo vyhodnocení nálezů z ultrazvukového vyšetření mozku, hodnocení kvality motorického repertoáru general movements a klinické neurologické vyšetření. Práce se zabývá určením validity daných vyšetření v predikci abnormního neurologického vývoje, se zaměřením na časnou diagnostiku dětské mozkové obrny. Jako vedlejší analýza byla studována vzáj