Podvody na dani z přidané hodnoty - Šefčík, Michael, 1990- (2019)
Tato disertační práce zkoumá podvody na dani z přidané hodnoty. Nejprve je vymezen obsah pojmu podvodů na DPH. Následně jsou podvody na DPH logicky systematizovány podle relevantních kritérií. Cíl, k němuž směřuje zkoumání v této disertační práci, je zodpovězení otázky, jaká legislativní opatření by na úseku DPH měla být zavedena (na unijní úrovni i na úrovni české právní úpravy), aby bylo v maximální možné míře zamezeno páchání podvodů na DPH. Přitom je kladen důraz na to, aby taková právní úprava neměla výrazné negativní dopady. Za tím účelem jsou mezi sebou porovnávány dva odlišné systémy DPH, které účinně brání karuselovým podvodům - všeobecný režim přenesení daňové povinnosti a systém RTvat. Analyzována je i účinnost jiných legislativních opatření proti podvodům na DPH, a to elektronické evidence tržeb, kontrolního hlášení a ručení příjemce zdanitelného plnění. Ukázalo se, že optimálním systémem DPH z pohledu odolnosti proti podvodům DPH i případných negativních vedlejších účinků by byl všeobecný režim přenesení daňové povinnosti s elektronickou evidencí tržeb.