Die Presse als Faktor der politischen Mobilisierung. Zum Brünner Periodikum Deutsches Blatt - Neužil, Milan; Mareček, Zdeněk, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky (2019)
Disertační práce má dvě části. Teoretická část se zaměřuje na vývoj tisku v Předlitavsku, především pak na vývoj tisku na Moravě po roce 1848. Více než dnes byl v letech 1880 - 1918 tisk klíčové médium, jak působit na veřejnost, vytvářet z čtenářů své příznivce, případně potírat své odpůrce. Tento fakt byl v té době umocněn tím, že tisku nemohla konkurovat žádná jiná média, jako je tomu dnes. Na tisk této doby je tedy pohlíženo jako na médium, které mělo moc mobilizovat širokou společnost. Aby mohla státní moc omezit destruktivní důsledky stranické řevnivosti, využívala k eliminování vlivu stranického tisku své dostupné prostředky - cenzuru. Právě míru cenzury tohoto nacionálního tisku je možné sledovat ve srovnání s jinými moravskými periodiky, jako jsou Tagesbote aus Mähren und Schlesien a Moravská Orlice. Důležitým aspektem teoretické části je zasazení periodika do politicko-kulturního kontextu doby. Cílem praktické části je rozbor vybraných článků, literárních příspěvků, politický
The topic of my doctoral thesis is The Press as a factor of political mobilization. Brno’s periodical Deutsches Blatt, the direction of the study is centered around historical stories of literature and culture. The serial Deutsches Blatt issued from 1884 to 1907 in Brno was a partisan newspaper of the Deutsche Nationalpartei (German-National Party) political party which was founded after separating from the Deutschliberale Partei (German-Liberal Party) in 1891. Deutsches Blatt serialized monthly, weekly, and in the last years, it serialized daily. After 1907, Deutsches Blatt was supplied by another newspaper. The thesis has two parts. The theoretical part focuses on the development of press media in the Cisleithan area (western part of Austria-Hungarian empire), especially in the area of Moravia from 1848 till 1907. The type of the press Deutsches Blatt is defined, as well as the periodicity and the audience/readers. Another subsection will be engaged in describing the ideology of this
Vedoucí práce: Zdeněk Mareček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2020
Keywords: 1848-1918; 19.-20. století; noviny -- Česko -- 19.-20. století; cenzura -- Česko -- 19.-20. století; Češi a Němci -- Česko -- 19.-20. století; newspapers -- Czechia -- 19th-20th centuries; censorship -- Czechia -- 19th-20th centuries; Czechs and Germans -- Czechia -- 19th-20th centuries; Morava (Česko); Moravia (Czechia); disertace; dissertations