Die Presse als Faktor der politischen Mobilisierung. Zum Brünner Periodikum Deutsches Blatt - Neužil, Milan (2019)
Disertační práce má dvě části. Teoretická část se zaměřuje na vývoj tisku v Předlitavsku, především pak na vývoj tisku na Moravě po roce 1848. Více než dnes byl v letech 1880 - 1918 tisk klíčové médium, jak působit na veřejnost, vytvářet z čtenářů své příznivce, případně potírat své odpůrce. Tento fakt byl v té době umocněn tím, že tisku nemohla konkurovat žádná jiná média, jako je tomu dnes. Na tisk této doby je tedy pohlíženo jako na médium, které mělo moc mobilizovat širokou společnost. Aby mohla státní moc omezit destruktivní důsledky stranické řevnivosti, využívala k eliminování vlivu stranického tisku své dostupné prostředky - cenzuru. Právě míru cenzury tohoto nacionálního tisku je možné sledovat ve srovnání s jinými moravskými periodiky, jako jsou Tagesbote aus Mähren und Schlesien a Moravská Orlice. Důležitým aspektem teoretické části je zasazení periodika do politicko-kulturního kontextu doby. Cílem praktické části je rozbor vybraných článků, literárních příspěvků, politický