Test stejně efektivního soutěžitele v soutěžním právu - Hajná, Zuzana (2019)
Tato práce se zabývá uplatněním „testu stejně efektivního soutěžitele“ při posuzování zneužití dominantního postavení jednáním vylučujícím ostatní soutěžitele. Použití tohoto testu upravuje sdělení Evropské komise z roku 2009, které zavádí více ekonomický přístup k prosazování čl. 102 Smlouvy o fungování EU. Práce se zaměřuje na obecná východiska a podstatu testu stejně efektivního soutěžitele, uvádí jeho klady a nedostatky. Podrobně rozebírá použití tohoto testu v aktuální rozhodovací praxi Evropské Komise, Tribunálu a Soudního dvora, a to zejména v oblasti predátorských cen, stlačování marží a věrnostních rabatů. Hlavním cílem práce je zhodnotit vhodnost použití tohoto testu na jednotlivé typy vylučujících jednání dominantních podniků a srovnat ho s jinými možnými přístupy.