Právní úprava vymáhání daňových nedoplatků soudními exekutory - Bečvář, Ondřej (2019)
Předmětem této rigorózní práce je analýza právní úpravy vymáhání daňových nedoplatků soudními exekutory. Cílem práce je zejména poukázat na rozdíly v exekuci vedené správcem daně a soudním exekutorem, aplikační nejasnosti současné právní úpravy zabezpečení vymáhání daňových nedoplatků soudními exekutory, a to včetně postupu při výběru konkrétního exekutorského úřadu. Úvodní část práce je zaměřena na vymezení základních pojmů a historickému vývoji právní úpravy daňové exekuce. Následující kapitoly jsou věnovány procesu exekučního řízení dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, a zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád. Závěrečné kapitoly obsahují problematiku výběru soudních exekutorů správci daně, mezinárodní pomoc v oblasti vymáhání daňových nedoplatků a exkurz do slovenské, polské a německé právní úpravy daňové exekuce. V závěru práce jsou řešeny odpovědi na stěžejní otázky a návrhy de lege ferenda.