Action Recognition, Annotation, and Searching in Motion Data - Eliáš, Petr (2020)
Digitální zaznamenávání lidského pohybu v čase a prostoru se v posledních letech stalo více a více populární, a to i kvůli cenové dostupnosti levných zaznamenávacích senzorů a zařízení, jako je například Microsoft Kinect. V dnešní době tak vzniká velké množství dat v celé řadě odvětví, ať už je to zábavní průmysl, sport nebo medicína. Automatizované počítačové zpracování těchto dat jedním ze současných výzkumných témat, což je dáno inherentní složitostí a variabilitou těchto dat. Libovolný pohyb totiž může být vykonán různými subjekty v různém provedení, a to různě rychle, různým stylem, anebo v různé vzdálenosti nebo natočení vůči kameře. Lidské pohyby jsou ukládány ve formě vícedimenzionálních časoprostorových řad, které jsou objemné, náročné na zpracování a mohou obsahovat nepřesná či neúplná data. Jediná hodina zaznamenávání pohybu může zabírat až stovky megabytů diskového prostoru. Aplikování standardních metod pro počítačové zpracování dat jako je rozpoznávání (klasifikace) akci,