Prediction of Network Attacks in Collaborative Environment - Husák, Martin (2020)
Dizertační práce představuje výsledky výzkumu v oblasti predikce kyberútoků v kolaborativním prostředí. Predikce dalšího postupu útočníka je jedním z klíčových konceptů takzvaného situačního povědomí v kyberbezpečnosti, procesu sběru informací o prostředí, porozumění datům a odhadu vývoje situace v budoucnosti. Současný stav poznání se převážně zaměřuje na problematiku predikce útoků na základě pozorování z jednoho bodu. V této práci navrhujeme využití nástrojů pro spolupráci a výměnu informací mezi kyberbezečnostními experty, které v poslední době zaznamenaly pokroky ve výzkumu i vývoji. S využitím nasdílených dat z více organizací můžeme pozorovat a predikovat kyberútoky ve větším měřítku. Díky tomu je možné predikovat jak další akci, kterou útočník může provést, tak i pravděpodobný cíl takové akce, který se může nacházet v různých sítích. Dizertační práce se nejprve věnuje představení hlavních oblastí a v nich dosažeých výsledků. První oblastí je spolupráce a výměna informací v kybe