Politické, hospodářské a sociální postavení Židů na Moravě v průběhu třicetileté války 1618-1648 - Kocman, Pavel, 1968- (2019)
Práce se zabývá postavením Židů na Moravě během třicetileté války a jeho změnami v oblasti politické, hospodářské a sociální. Do roku 1620 moravští Židé žili ve stavovsky organizovaném státě, kdy panovnická či sněmovní nařízení neměla v praktických dopadech takovou váhu jako rozhodnutí konkrétního majitelé panství. Po bitvě na Bílé hoře se začala postupně prosazovat státní moc jak na centrální úrovni (panovník a jeho vídeňské úřady), tak na zemské úrovni. Šlo však o dlouhodobý proces a vrchnosti se jen neochotně vzdávaly svých pravomocí a výsad. Tento vývoj ovlivnily také vojenské události třicetileté války, v níž byli Židé vyhledávaným cílem rabování obou válčících stran, ale zatěžující byly také výdaje na vojsko a jeho zásobování. Katastrofální dopad vyplenění města Kroměříže Švédy v roce 1643, přičemž s ním spojený pogrom na Židy měl ohlas i v hebrejské literatuře. Zásadní změnu právního postavení přineslo privilegium pro moravské Židy z roku 1629, které stanovilo daň 12 000 zlatých