Odpovědnost za újmu způsobenou normotvornou činností - Svoboda, Tomáš, 1985- (2019)
Práce pojednává o problematice odpovědnosti za újmu způsobenou normotvornou činností (normotvorbou), jakožto jedné z perspektivních, avšak dosud opomíjených podob odpovědnosti za újmu při výkonu veřejné moci. Po stručném vymezení vývoje této obecné odpovědnosti za újmu se práce zaměřuje na vysvětlení problematiky tzv. normotvorné újmy a na dosavadní přístup judikatury vrcholných českých soudů k odškodňování této újmy. Dále práce kriticky rozebírá čtveřici patrně nejvýznamnějších argumentů užívaných k vyloučení odpovědnosti za normotvornou újmu. Na základě těchto závěrů následně identifikuje určitá hlediska a přístupy k odpovědnosti za normotvornou újmu, které by bylo možné uplatnit.